X KAMPANYA

Botoks ile Migren Tedavisi – Draesthetic

botoksla-migren

 

Botoks ile Sayesinde İlaçlardan Kurtulabilirsiniz

Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hastalığı tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir. tedavisinde denenen ve farklı oranlarda başarıya sahip olan pekçok ilaç ve yöntem bulunmakla birlikte, hastalığı tam olarak tedavi edecek bir yöntem henüz bulunmamaktadır.
Ataklarının sıklığı ve şiddeti oranında yaşam kalitesinde bozulma ve iş gücü kaybı gibi ciddi maddi-manevi kayıpların meydana gelmesi bu sağlık probleminin çözümü ile ilgili arayışları artırmıştır.

Botoks ile Migren tedavisinde botoksun nasıl bir etkisi vardır?

Botoks ile migren tedavisi rastlantı sonucu ortaya çıkan bir tıbbi uygulamadır. Estetik amaçlı yüze yapılan botoks uygulamalarından sonra hastaların çok önemli bir kısmında, migren ataklarında ciddi (%50-80 oranında) ve migren nedeniyle ilaç kullanımında ciddi azalma tespit edilmiş ve bunun üzwerine konuyla ilgili bilimsel çalışmalar başlatılmıştır.
Bu bilimsel çalışmalar sonucunda baş-boyun bölgesinde migren atağının başlama tetiğini çeken sinir sıkışma noktalarının olduğu bulunmuştur. nu noktalarda sinirleri sıkıştıran kasların bloke edilmesi esasına dayanır. Yani sinirlerin sıkıştırılması önlenmiş olur, dolayısıyla migren atağının başlatan tetik çekilemez.

Botoks ile migren tedavisi nin avantajları nelerdir?

Botoks ile migren tedavisi nin en önemli avantajı ilaç kullanımının enaza indirilmesi hatta çoğunlukla ilaç kullanımına gerek kalmamasıdır. Diğer taraftan atak sıklıklarında ve şiddetinde %50 ve üzeri düzelme sağlanmaktadır. Tüm bu kazanımlar botoksla migren tedavisi nin hasta konforunu ne denli artırdığını bilimsel olarak gösteren sonuçlardır.

Botoks ile migren tedavisi için en uygun aday hasta profili hangisidir?

Her migren hastası için botoks kullanımı faydalı olabilir. Ancak çok sık atak geçiren, diğer tedavilerden fazla fayda görmeyen ve çok ilaç kullanmak zorunda olan hastalar en uygun hasta profilini oluştururlar.

Botoks ile migren tedavisi nasıl yapılır?

Botoks ile migren tedavisi için en önemli adım tetik noktaların doğru tespit edilmesidir. Bu bağlamda atakların başlangıç noktaları hakkında hastadan alınan hikayeyle uyumlu olarak, alın, şakak ve ense bölgesindeki tetik noktalar belirlenir. Belirlenen tetik noktalara yaklaşık 15-20dk. sürecek bir uygulama ile botoks enjeksiyonu yapılır. Uygun dozun uygun noktaya yapılması tedaviden elde edilecek başarı için son derece önemlidir.

Botoks ile migren tedavisi sonrası nelere dikkat edilmesi gerekir?

Botoks ile migren tedavisi sonrası etkinin tam olarak başlaması 3 ile 10 gün arasında değişen bir süre gerektirir. Tedavi sonrası süreçte normal yaşantınıza devam edersiniz. İş yaşamınızı veya günlük yaşantınızı etkileyecek herhangibir kısıtlama yoktur.

Botoks ile migren tedavisi kim tarafından yapılmalıdır?

Botoks ile Migren tedavisi için botoks uygulaması genellikle Estetik Plastik Cerrahi uzmanları ve Nörologlar tarafından yapılmaktadır. Tabiki bir Plastik cerrahi uzmanı olarak, cerrahi anatomi bilgisinden ve çok sık botoks uygulaması yapmamızdan kaynaklanan avantajlara sahip olduğumuzu burada hatırlatmak isterim. Ayrıca botoksla migren tedavisi nin bir sonraki aşamasının cerrahi tedavi olması nedeniyle işlemin Plastik cerrahlar tarafından yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Migrenin cerrahi olarak kalıcı tedavisi mümkünmüdür?

Evet mümkündür. Botoksla migren tedavisi nden fayda gören hastalar, cerrahi tedaviye uygun olan hastalardır. Yani sıkışan sinir dokusu botoks yerine kalıcı olarak ameliyatla gevşetilebilir. Böylece tekrarlayan botoks uygulamalarına gerek kalmaz. Bu noktada hastanın tercih yapması önemlidir, 6-12 aya arasındaki süreçlerde, 10-15 dk . lık botoks uygulamalarına devam edebileceği gibi, cerrahi yöntemle bir defada bu işi çözme yolunuda tercih edebilir.

Cerrahi işlem yapılmadan Botoks ile migren tedavisi mümkünmüdür?

Evet, mümkündür. Botoks uygulaması hastanın cerrahi tedaviye uygun olup olmadığını değerlendirmek için yapıldığı gibi 6-12 ayda bir tekrarlayan uygulamalar şeklinde tedavi amaçlı olarakda kullanılabilir. Hangi yolu seçeceğine karar verecek kişi hastanın kendisidir.